אחת מהמטרות המרכזיות שבניתוח פלסטי לאף, היא התאמת צורת האף לתווי הפנים באופן טבעי, מבלי שיהיה בולט מדי או יגנוב את הפוקוס המרכזי בפנים. מעבר למטרות האסתטיות שבניתוח אף, קיימות גם מטרות פונקציונליות-רפואיות הדורשות סוגי ניתוחים שונים. במאמר הבא נדבר על ההבדלים בין סוגי הניתוחים השונים, ההליכים הכירורגיים המגוונים והתוצאות הרצויות מניתוח פלסטי לאף.
מהם ההבדלים בין ניתוחי האף השונים?
ישנם מספר הבדלים בין ניתוחי האף הפונקציונליים, לבין ניתוחי האף האסתטיים. מטרת הניתוחים הפונקציונליים היא קודם כל רפואית-תפקודית וייעוד הניתוח, הינו לטפל במעברי האוויר באף. כלומר, לייצר מעבר תקין ונקי ממכשולים כך שתתאפשר זרימת אוויר תקינה בזמן מנוחה, שינה, פעילות גופנית או בכל מצב אחר.
המטרה בניתוחי האף האסתטיים לעומת זאת, היא יצירת מראה אף טבעי ואסתטי המתאים למבנה, לגוון ולתווי הפנים וכן לרצון של כל מטופל ומטופלת.
חלוקה נוספת אשר מתקיימת בתחום ניתוחי האף, היא החלוקה בין סוגי הניתוחים האסתטיים השונים שכוללים – ניתוח אף בשיטה סגורה, ניתוח אף בשיטה פתוחה וניתוח אף בשיטה המשמרת. כמו כן, קיים טיפול לפיסול האף באמצעות הזרקות.
מה כוללים ההליכים הכירורגיים בניתוחי האף האסתטיים השונים?
ניתוח אף הוא ניתוח שבו כל מילימטר יכול לעשות את ההבדל בין הצלחת הניתוח לבין כישלונו. על פי ד"ר אריאל טיסונה, כל ניתוח אף פשוט או מרכב ככל שיהיה, תמיד יצביע על מצוינות כירורגית.
בין השיטות השונות לניתוח אף, קיימים הבדלים שונים שבאים לידי ביטוי בהליכים הכירורגיים השונים:
- ניתוח אף בשיטה הפתוחה – בניתוח אף פתוח מבוצע חתך בחלקה התחתון של המחיצה שבין הנחיריים, בעוד שאר החתכים מבוצעים בחלק הפנימי של הנחיריים. דרך חתכים אלו ניתנת אפשרות למנתח לבצע את התיקון הנדרש באף. שיטה זו תתאים בדרך כלל למקרים הדורשים שינויים מורכבים יותר בעיקר בשליש התחתון של האף, מפני שבאמצעותה ניתן לשנות אזור זה באופן מדויק יותר. גם ניתוחים מתקנים או משחזרים יבוצעו לרב בשיטה זו.
- ניתוח אף בשיטה הסגורה – בניתוח אף סגור מבוצע חתך בחלקו הפנימי של הנחיר, בנקודה שאינה נראית מבחוץ. בדומה לשיטה הפתוחה, המנתח הפלסטי חושף דרך החתכים את החלקים הבעייתיים ועורך את התיקון הנדרש. היתרון של שיטה זו טמון בחוסר הנראות של הצלקות לאחר הניתוח.
- ניתוח אף בשיטה המשמרת – שיטה ייחודית שתתאים רק למטופלים מסוימים על פי החלטת המנתח. עיקרו של ההליך הכירורגי הוא אופן הטיפול בגיבנת האף תוך שימוש בגב האף המקורי ויישור של הגיבנת. על פי שיטה זו לא נעשה שינוי ניכר במראהו החזיתי של האף בחלקו המרכזי אך תיתכן הקטנה של האף. בנוסף, שיטה זו תקנה מראה טבעי ויציב, תוך פוטנציאל לתיקון גם של בעיות פונקציונאליות ללא שימוש בשתלי סחוס וכן עם פחות שברים. ההחלמה מניתוח זה, בזכות שיטת הניתוח, תהיה מהירה וקלה יותר.
תהליך ההחלמה מניתוח פלסטי לאף
תהליכי ההחלמה מניתוחי האף השונים דומים מאוד במהותם וכוללים – שחרור הביתה עם אף מגובס, בנוסף לטמפונים ייעודיים שמוחדרים לנחיריים ע״פ הצורך ובהתאם לפעולות שבוצעו בניתוח. את הטמפונים (אם הוכנסו) ניתן להוציא לאחר מספר ימים, בעוד שאת הגבס מסירים במרפאה לאחר כ-7 עד 10 ימים מיום הניתוח.
לעבודה משרדית ניתן לחזור לאחר כשבועיים, אך מאמץ גופני משמעותי יותר, כמו גם כניסה למקורות מים וחשיפה לשמש, מומלץ להימנע לפחות לתקופה של כ-6 שבועות מיום הניתוח. בימים הראשונים שלאחר הניתוח, עלולים להופיע כאבים איתם מומלץ להתמודד באמצעות משככי כאבים. בנוסף, לאחר מספר ימים צפויים לחלוף גם שטפי הדם והנפיחות עתידה לרדת באופן ניכר.