תחום המיקרוכירורגיה, כפי ששמו מרמז, עוסק במבנים אנטומיים קטנים מאוד כאשר חלק ניכר מהניתוח מתבצע תחת המיקרוסקופ.
בניתוחים מיקרוכירורגיים הכירורג מעביר רקמות ומחבר כלי דם, עצבים, כלי לימפה, ומבנים זעירים אחרים אשר גודלם נע סביב מילימטר אחד ואף למטה מכך. היכולת לחבר מבנים כה קטנים זה לזה ולשמור על התפקוד התקין שלהם מאפשרת גמישות כירורגית רבה, וביצוע פרוצדורות אשר בעבר (וגם היום אצל מי שאינו מצוי בתחום) נחשבו על גבול המדע הבדיוני.

סוגי ניתוחים מיקרוכירורגיים

דוגמאות לניתוחים מיקרוכירורגיים כוללות למשל – העברת עצבים ושרירים לצורך שיקום עצב הפנים אצל הסובלים מפציאליס לצורך השגת חיוך סימטרי, שחזור שד מרקמה עצמית ע״י העברת עור ושומן מהבטן (תוך מתיחה של הבטן) ובניית שד חדש ללא שימוש במשתלי סיליקון (על שחזור שד מרקמה עצמית ניתן לקרוא כאן), העברה של עצם מהרגל לצורך שחזור הלסת התחתונה לאחר תאונה או ניתוחים בגין סרטן, שינוי מין מנקבה לזכר ובניית איבר מין זכרי, השתלת אצבעות ואיברים קטועים, ואפילו השתלות פנים שנמצאות בכותרות בשנים האחרונות.

כיצד מתבצע ניתוח מיקרוכירורגי?

כאמור, חלק ניכר מהניתוח מתבצע תחת המיקרוסקופ. עובדה זו, והעדינות הרבה של המבנים שעליהם עובדים מחייבות ציוד מיוחד ועדין, וכן מיומנות ספציפית לנושא זה ורמת דיוק גבוהה ביותר. סטיה של שברירי מילימטר עלולה לגרום להבדל בין הצלחה וכשלון של הניתוח. בנוסף חשוב לזכור כי מדובר בניתוחים ארוכים מאוד, ולרב ארוכים משמעותית מהניתוח המקביל ללא מיקרוכירורגיה (לדוגמה – שחזור שד מיקרוכירורגי לוקח בערך כפליים הזמן שאורך שחזור שד רגיל). עם זאת, הטכניקה המיקרוכירורגית מאפשרת לבצע פעולות אשר לא ניתן לעשות באמצעים אחרים, לפתור בעיות מורכבות אשר אין להן מענה אחר, ולהגיע לתוצאות טובות בהרבה מטכניקות פשוטות יותר. בנוסף, לעיתים נשתמש בחלק מהטכניקות המשמשות למיקרוכירורגיה גם עבור ניתוחים שאינם מיקרוכירורגיים, ואפילו עבור ניתוחים קוסמטיים, באופן שיאפשר השגת תוצאה אסטטית או תפקודית (ולעיתים גם וגם) טובה יותר.

היות ומיקרוכירורגיה היא אחד מתחומי הכירורגיה המתקדמים ביותר, אך טבעי הוא שחידושים כירורגיים יוטמעו בתחום זה, ובשנים האחרונות אנחנו עושים מאמצים רבים לשלב בתחום גם כירורגיה רובוטית, וכן אמצעי הדמיה תלת מימדית ומציאות וירטואלית או רבודה.

לסיכום

מיקרוכירורגיה היא חזית הכירורגיה. היא דורשת את המכשור המורכב ביותר, ואת המיומנות הגבוהה ביותר בשדה הכירורגי, ולכן גם מאפשרת להשיג את התוצאות הטובות ביותר בפעולות שכאמור, עד לפני שנים מועטות היו נחשבות למדע בדיוני.